Mituri despre industria printului

ianuarie 23, 2018
by Agenția de Print

Industria de tipărire își are rădăcinile adânc înfipte în istoria timpurie a omenirii,  devenind un element cheie prin numeroasele beneficii pe care le-a adus, de la comunicarea individulă și până la împărtășirea informațiilor științifice. Printre aceia care au remarcat evoluția acestei industrii se numără și Jonathon Porritt, co-fondator Forum for the Future care spune: Nu există multe industrii care pot aspira să devină realmente durabile, însă industria printului este una dintre ele; este în mod inerent durabilă.

Preocupările societății contemporane s-au adaptat, schimbându-și focusul pe elemente cosiderate dăunătoare. Durabilitatea printului este, și de această dată, pusă la încercare prin acțiunile de militare împotriva industriei tipografice și a producerii hârtiei care a lăsat un efect de durată asupra obiceiurilor de producție. Cu toate că digitalizarea a venit ca înlocuitor a industriei tipografice, printul sfidează preconizările și face pact cu era digitală cunoscându-se astfel o creștere a cererii.

Este important ca impactul dezvoltării economice să nu fie dăunător mediului înconjurător. De aceea, industria de print face demersuri constante pentru a asigura un proces de tipărire eco-friendly care să nu afecteze mediul natural. Cu toate acestea, de-a lungul timpului, s-au dezvoltat o serie de mituri negative, printre care:

  • Producerea hârtiei este dăunătoare pentru mediul înconjurător

Tăierea responsabilă a lemnului și distribuirea sa către producția de hârtie ajută mediul înconjurător prin faptul că toți copacii bătrâni sunt preluați și reutilizați.

  • Pădurile din Europa se micșorează

Între 2005 și 2015, pădurile europene au crescut cu peste 1 500 de terenuri de fotbal în fiecare zi, înregistrând 44.000 de kilometri pătrați – o zonă mai mare decât Elveția.

  • Producția de hârtie reprezintă o cauză majoră a emisiilor globale de gaze cu efect de seră

Industria hârtiei și imprimării este unul dintre cei mai mici emițători industriali ai gazelor cu efect de seră, reprezentând 1% din emisiile globale. Mai mult decât atât, cea mai mare parte a energiei utilizate este regenerabilă, iar intensitatea carbonului redusă.

  • Comunicarea electronică este mai ecologică decât comunicarea pe suport de hârtie

Cu toate că, la o analiză de suprafață, se poate afirma faptul că trebuie folosită exclusiv comunicarea electronică, la o analiză atentă reiese că și aceasta are efecte asupra mediului. În fiecare an, industria electronică generează până la 41 de milioane de tone de deșeuri electronice precum computerele și telefoanele inteligente.

  • Trebuie utilizată numai hârtie reciclată

Ciclicitatea hârtiei este menținută cu fibre noi de lemn din pădurile gestionate, întrucât, cu fiecare reciclare, fibrele devin mai scurte. După ce au fost procesate de cinci până la șapte ori, sunt necesare noi fibre pentru producerea de hârtie. Astfel, implementarea unor strategii de reciclare contribuie la reducerea cantității de deșeuri de hârtie în depozite, cu scopul eliminării acestora în totalitate.

Protejarea naturii este o preocupare atât a producătorilor, cât și a consumatorilor și de aceea este importantă investiția constantă în obținerea rezultatelor pozitive. În acest sens, industria tipografică continuă să evolueze și să dezvolte noi procese prin care să asigure producerea materialelor printate în parametri siguri și nedăunători pentru natură și mediul înconjurător.

 

Referințe:

https://www.printedword.co.uk/printing-and-paper-industry-know-the-facts/

http://www.twosides.info/includes/files/upload/files/UK/Myths_and_Facts/Myths_and_Fact_V9-WebVersion.pdf

Leave a Comment