Printul digital reduce nivelul de poluare cauzat de industria textilă

octombrie 30, 2019
By Agenția de Print
  • Staff of textile department

Tot mai multe companii la nivel global fac trecerea dinspre printul analog către cel digital, iar industria textilă se regăsește, la rândul ei, în centrul acestei tendințe. Cu o cotă de piață la nivel internațional de 3 miliarde de dolari, această industrie are un puternic impact asupra mediului, iar revoluția digitală contribuie la reducerea efectelor negative pe care activitățile sale le au asupra ecosistemelor.

Pe lângă importanta componentă reprezentată de responsabilitate corporativă pe care o conține includerea printului digital în industria textilă, acesta poate, de asemenea, crește productivitatea unei companii.

Care sunt principalele beneficii ale printului textil digital?  

  1. Reducerea consumului de apă și energie. Industria textilă este a treia cea mai mare industrie consumatoare de apă, iar în privința poluării se situează pe primul loc. Materialele colorate sunt vopsite, asupra celor albe se folosește înălbitor, iar materialele textile printate sunt aburite și uscate pentru a fixa sau îndepărta cerneala în exces. Printul digital se bazează pe sublimarea cernelii și pe transfer pe hârtie, ceea ce înseamnă o reducere a consumului de apă cu 60%.
  2. Producție personalizată. Industria textilă este nevoită să se adapteze cerințelor și nevoile consumatorilor actuali. Spre exemplu, producția în masă a articolelor vestimentare, favorizată de printul analog, intră în contradicție cu nevoia tot mai accentuată de personalizare de astăzi.

Tendințele de consum se schimbă extrem de repede, așadar, noi produse textile trebuie realizate în ritm accelerat, ceea ce va duce la reducerea unor stocuri pentru un anumit model vestimentar. În raport cu toate aceste schimbări recente, printul digital satisface mai ușor nevoia de personalizare a hainelor sau a oricăror produse textile. În același timp, consumul de apă, energie sau alte resurse este cu mult redus.

  1. Reducerea impactului negativ asupra mediului. Cel mai important beneficiu al trecerii de la printul analog la cel digital în industria textilă este cel al reducerii nivelului de poluare. Ultimii ani au dus la dezvoltarea unor tipuri de cerneală ecologică, ceea ce reprezintă încă un pas în direcția corectă. Așadar, nivelul mult mai redus de apă și energie joacă un rol fundamental pentru prezervarea mediului înconjurător.
  2. Posibilitatea utilizării unor combinații nelimitate de culori sau a modelelor la rezoluție înaltă.

Prin adaptarea la revoluția digitală, printul își arată utilitatea și capacitatea de a se menține relevant în orice context. Impactul său într-o multitudine de industrii îl face să fie o formă de comunicare esențială pentru diseminarea mesajelor companiilor. În ceea ce privește strict industria textilă, prin trecerea la tehnologia digitală și prin reducerea folosirii substanțelor poluante, printul devine un instrument al luptei pentru salvarea mediului. Companiile devin din ce în ce mai conștiente de necesitatea renunțării la practicile periculoase pentru mediu și adaptarea activităților pe care le întreprind pentru a corespunde noilor norme ecologice. În tot acest context, printul digital joacă un rol important pentru că este în măsură să reducă factorii poluanți și să transforme activitățile cu impact negativ ale companiilor.

Leave a Reply