Trenduri care dau o nouă formă industriei de print în 2018

februarie 2, 2018
By Agenția de Print
  • agentia de print

Inovațiile în tehnologia de imprimare convențională și digitală au condus industria de tipărire pe un curs ascendent, favorizând implementarea soluțiilor creative de print. Schimbările continuă și în 2018, mai puternic ca niciodată, obsevându-se o abordare din ce în ce mai axată pe îmbinarea vechilor strategii de lucru cu inovațiile digitale. Astfel, producătorii se transformă în parteneri de încredere ai companiilor cu care lucrează, investindu-se mai mult timp în crearea unor relații sustenabile care eficientzează procesul de înțelegere a nevoilor specifice prezente pe piață.

Pentru a satisface cerințele clienților, a le întâlni așteptările în ceea ce privește calitatea, flexibilitatea și durabilitatea imprimării, dar și pentru a ține pasul cu evoluția constantă a industriei printului, se preconizează investiții masive în digitalizare și automatizare. Era digitală influențează dramatic cursul poligrafic, însă adaptarea la schimbările constante face din această industrie candidatul perfect pentru oportunități. Specialiștii din domeniul cercetării pieței susțin faptul că următorii 5 ani vor fi de tranziție, însă nu vor exista scăderi considerabile al volumului total de tipărituri – anual, scăderea va fi de aproximativ 0,28%. Cu toate că rezultatele pot fi considerate contradictorii, posibilitățile oferite de industria tipografică sunt în creștere tocmai datorită capacității de adaptare. Astfel, schimbările globale influențează industria tipografică spre adoptarea unor noi trenduri, precum:

  1. Utilizarea biopolimerilor și a chimiei verzi care asigură calitatea de biodegradabilitate tipăriturilor. Întrucât se acordă o atenție specială poluării, se caută noi modalități prin care să se producă materiale, atât din materii prime biologice, cât și biodegradabile – cum ar fi acidul polilactic.
  2. Utilizarea materialelor reciclate este unul dintre trendurile care se preconizează că vor fi introduse în anul 2018. Această strategie vizează folosirea materialului reciclat în baza pentru silicon.
  3. Creșterea procentului de reciclare este un efect direct al volumului redus de tipărituri reutilizate. Cu un procent de 5-7% al materialelor reciclate în emistera vestică, se încearcă noi abordări pentru eficientizarea acestui proces.

Alături de preocuparea pentru micșorarea efectelor negative asupra mediului, există nevoia de a menține un ritm accelerat al evoluției pentru a-și dezvolta în continuare activitățile de tipărire comercială și a se diferenția făță de competitori. Mai mult decât atât, factorul diferențiator este un element cheie și de aceea se caută noi modalități de preîntâmpinare a  schimbărilor. În acest sens, tipărire digitală este utilizată în cele mai inovative proiecte, fiind explorate modalități de a oferi funcții și caracteristici noi pentru materialele printate.

Cu toate că impactul digitalizării este puternic accentuat chiar și în industria printului, alegerea între digital și offset nu este radicală. Acest lucru se datorează faptului că tipografiile folosesc ambele modalități de producție, transformându-le, astfel, în procese complementare. În acest fel se poate concluziona cu faptul că industria tipografică este una de înaltă tehnologie, cu accent puternic pe fluxul de lucru automatizat și echipamente sofisticate care să optimizeze producția și care să asigure calitatea materialelor printate.

Referințe:

http://www.labelsandlabeling.com/news/latest/label-and-package-printing-industry-predictions-2018

https://www.print-magazin.ro/usor-declin-al-volumului-de-tiparituri-in-perioada-urmatorilor-cinci-ani/

Foto:

www.freepik.com/free-photo/laptop-with-different-applications-installed_902746.htm

Leave a Reply