Combinații de fonturi potrivite pentru print

aprilie 10, 2018
By Agenția de Print
  • agentia de print

Efectul pe care fonturile îl dau unui material printat este extrem de puternic și, de aceea, pentru a obține o reacție pozitivă, acestea trebuie să fie combinate armonios și să fie în echilibru cu tonalitatea, culorile și scopul tipăriturii. Indiferent de mărimea proiectului de print, mixul potrivit de fonturi va influența părerea pe care o va avea cititorul și va scoate mesajul în evidență.

Împărțirea fonturilor se face în două categorii: serif și sans-serif, iar combinate corect, pot contrasta armonios un text pentru a-i da greutate și a orienta privitorul către punctele importantele ale mesajului imprimat. Există numeroase fonturi ușor de citit, dar care, combinate, nu compun elegant un mesaj. De aceea, am identificat câteva opțiuni recomandate pentru diferite materiale de print:

  1. Playfair Display & Museo Sans

Cele două fonturi creează o atmosferă elegantă pe materialul imprimat. Dacă Playfair Display aparține categoriei clasice de serif, Museo Sans este un font sans serif, fapt care permite evidențierea mesajului într-un mod elegant. Simplitatea specifică Museo Sans, alături de stilul unic și elegant al fontului Playfair Display sunt perfecte pentru un catalog de design.

  1. Helvetica & Garmond

Combinația dintre cele două fonturi este unul dintre cel mai cunoscut duo, armonios prin amestecul dintre dimensiunea și greutatea pe care o dau printului. Helvetica face parte din tiparul graficienilor și este un clasic pentru publicitatea tipărită, fiind utilizat încă de la apariția sa. Obținerea unui contrast echilibrat și muzical se face prin combinarea fontului deschis Garamond rezervat titlului, cu stilul vechi specific Helvetica – pentru text.

  1. League Spartan & Libre Baskerville

Sinfonia creată prin folosirea celor două este posibilă prin îmbinarea formelor geometrice specifice fontului League Spartan, cu o structură puternică menită să scoată în evidență stilul tradițional al Libre Baskerville. Recomandarea pentru print se datorează faptului că acest tip de font sans serif este puternic și adaptabil, contrastând cu stilul serif al fontului Libre Baskerville, care dă claritate textelor dense.

  1. Raleway & Roboto Condensed

Raleway este o alegere elegantă de tip sans-serif care, prin îmbinarea cu Roboto Condensed, asigură finețe și greutate textului. Contrastele atipice date prin greutate sunt recomandate afișelor pentru evenimente de artă sau festivaluri clasice. Stilul rotunjit al fontului Raleway scoate armonios în evidență forma condensată a stilului mecanic și a formele geometrice pe care le are Roboto Condensed.

  1. Century Gothic & PT Serif

O altă combinație echilibrată între un stil sans serif și unul serif este Century Gothic și PT Serif. Un font modern și spațios, creat pentru era digitală, Century Gothic complimentează eleganța fontului universal PT Serif. Dacă primul asigură aspectul grațios și geometric al printului, cel de-al doilea conferă lizibilitate la orice dimensiune. Century Gothic este puternic influențat de perioada post-victoriană și este utilizat în publicitate, în special atunci când sunt necesare cantități mici de text.

Maximizarea impactului unui print asupra cititorului, care îl determină să se oprească și să citească afișul sau care îl convinge să deschidă un catalog depinde de mixul dintre design, culorile alese și fonturile care nu permit printului să devină fad.

Sursă foto: https://www.freepik.com/free-photo/positive-words-to-catch-energy_902844.htm

Leave a Reply