Industria printului: din secolul XV până în prezent

februarie 19, 2018
By Agenția de Print
  • agentia de print

Secolul XV aduce în industria printului o inovație de natură tehnologică prin intermediul căreia cursul istoriei tipăriturilor a fost schimbat dramatic. Misterul care acoperă inventarea tipăririi cu litere mobile nu a fost elucidat, însă aportul pe care l-a adus evoluției este de necontestat. Potrivit istoricilor, poporul corean și cel chinez cunoșteau sistemul mobil de tipărire înainte să fie adus de către Johannes Gutenberg în Europa Renascentistă, însă complexitatea alfabetului nu le permitea folosirea frecventă a acestuia. Cu toate că nu se știe dacă acesta cunoștea tehnicile sau le-a inventat, cert este faptul că a reușit să introducă tehnica tipăririi cărților în masă.

Inovația sau preluarea inventatorului Gutenberg a fost revoluționară pe teritoriul Europei. Introducerea tipăririi mecanice a propulsat revoluția printului, fiind considerată o piatră de hotar a celui de-al doilea mileniu, jucând un rol important în revoluția științifică și influențând puternic educația în masă. De la invenția presei mobile, care a dus la o imprimare mai rapidă a cărților, industria printului s-a bucurat de o evoluție constantă.

De-a lungul secolelor, tehnicile de tipărire au fost reinventate și adaptate timpului lor.  Astfel, se poate observa un proces complex al printului, care are la bază tehnolgie de ultimă generație și tehnici eficiente care să satisfacă cerințele erei digitale. Astfel, principalele procese industriale de imprimare utilizate sunt:

   1. Imprimarea digitală

Imprimarea digitală este reproducerea imaginilor digitale pe suprafața fizică, fie ea hârtie fotografică, obișnuită sau textilă. Cele mai utilizate tehnci sunt:

  1. Imprimarea prin jetul de cerneală – permite ca imaginea să fie imprimată prin intermediul unor mici picături de cerneală care sunt propulsate pe materialul de tipărit
  2. Imprimarea prin linii – caracterele pre-formate sunt aplicate pe hârtie în linii
  3. Imprimarea prin matricea de puncte – tipărirea are loc prin intermediul unor capse de imprimare
  4. Imprimarea prin transfer de căldură – imprimantele moderne aplică căldură pe hârtia specială pentru a forma imaginea dorită

Această metodă de tipărire este frecvent utilizată datorită calității și procesului rapid de imprimare – de la calculator, direct la imprimantă.

   2. Imprimarea offset

Procesul implică o imagine care este transferată de pe o placă, într-o pătură de cauciuc, apoi pe suprafața de imprimare. Datorită rapidității cu care printează și a cheltuielilor reduse, există o predispoziție a pieței către această metodă.

Avantajele imprimării offset includ:

  1. Imprimare de înaltă calitate
  2. Cost redus pentru lucrări cu volum mare
  3. Imprimare mai rapidă pentru lucrări cu volum mare
  4. Plăci de imprimare ieftine
  5. Varietatea materialor tipărite

   3. Flexografia

Această metodă de imprimare este cunoscută și sub abrevierea flexo și vizează, în special, materialele specifice ambalajelor și etichetelor. Pentru tipărire se utilizează o placă imprimată cu cerneală și imaginea specifică, care ulterior este transferată pe suprafața de tipărire. Față de litografie, flexo are avantajul că poate utiliza o gamă mai largă de cerneală.

   4. Imprimare prin rotogravură

Metoda de imprimare prin gravură poziționează imaginea gravată într-un cilindru de cupru deoarece, ca și offsetul și flexografia, utilizează o presă rotativă. Acest proces este folosit în prezent pentru tipărirea revistelor, cărților poștale și ambalajelor din carton ondulat.

În funcție de natura proiectului de print, de complexitate și caracteristicile specifice, poate fi adoptată una sau mai multe tehnici de imprimare care să răspundă eficient nevoilor unei companii. Cu toate acestea, datorită polivalenței industriei și a evoluției tehnologice constante se recomandă colaborarea cu o companie de print management care să garanteze succesul proiectului de print.

 

Referință:

http://www.kalamazoo.com.au/printing-methods/

Sursă foto: Pexels

Leave a Reply